Odotetuimmat suomalaiset elokuvat 2017

Odotetuimmat suomalaiset elokuvat 2017

Vuosi 2017 on jännittävä sekä uusien sarjojen, että elokuvien saralla, varsinkin maailmanlaajuisesti. Täytyy kuitenkin katsastaa myös kotimaiseen tuotantoon, sillä tänä vuonna nähtäville tulee odotettuja elokuvia. Näin suuren budjetin leffoja päästään harvoin katsomaan ja osa niistä on aiheuttanut sekä valtavaa kohua, että kiinnostusta. Taidonnäytteitä on luvassa sekä Suomen arvostetuimmilta ohjaajilta, että parhailta näyttelijöiltä, joten kaikki avaimet siihen, että vuodesta 2017 tulisi historian paras elokuvavuosi, on olemassa.

Vaikka alan parhaimmisto onkin yhdistynyt näyttämään lopputuloksia samana vuonna, on pelkona myös se, etteivät elokuvat pysty toteuttamaan yleisön vaatimuksia. Kun lähdetään kokeilemaan menestystä perinteisten genrejen ulkopuolella, tai kuvaamaan uudelleen Suomen arvostetuimpia ja tunnetuimpia teoksia, ei vaadita paljoa, että mennään täysin metsään. Varmaa on kuitenkin se, että olivat elokuvat menestyksiä tai eivät, elokuvateatterit täyttyvät katsojista, jotka eivät malta olla arvostelematta uusimpia tuotoksia.

Armoton maa elokuva

Armoton maa

Armoton maa on draama, jonka on ohjannut Jussi Hiltunen. Tämä elokuva onkin ohjaajan ensimmäinen kokopitkä elokuva, missä mies on toiminut myös käsikirjoittajana. Yleisesti positiivisia arvosteluja saanut filmi on yksi suomalaisen elokuvatuotannon perusteoksia ja pystyy pysymään mukana vahvempienkin elokuvien kanssa. Länsi-Lapin pieneen kylään sijoittuva elokuva kertoo eläköityneestä poliisista, joka joutuu suojelemaan poikaansa vankilasta vapautettua tappajaa vastaan. Lapin armottoman erämaan viimassa välien selvittely yltyy, kun poliisin on kohdattava menneisyytensä virheet, jotka eivät hautaudu hankeen yhtä helposti kuin ruumiit. Perin pohjin suomalaisen elokuvan tunnelma, mikä onnistuu vangitsemaan karun ja kylmän tunnelman alusta loppuun asti.

Rendel

Vaikka vuonna 2017 onkin tulossa suuremman budjetin elokuvia, on Rendel silti varteenotettava tulokas. Tämä Jesse Haajan ohjaama elokuva edustaa ensimmäistä supersankari elokuvaa Suomessa ja se onkin suhteellisen ajankohtainen, ottaen huomioon kuinka moni Hollywoodin elokuvista on samoilla linjoilla nykyään ja miten hyvin ne ovat menestyneet. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu rajallinen budjetti ja esimerkiksi erikoistehosteet, mitkä tuskin pystyvät yltämään samalle tasolle jättimäisten elokuvien kanssa. Toisaalta tämä ei ole ehkä tarpeenkaan ja jos mietitään Iron Sky elokuvan tehosteita, voidaan huomata miten pienemmällä saadaan myös näyttävää työtä aikaan.

Juonen suhteen elokuva voi joko ihastuttaa tai vihastuttaa. Ensinnäkin supersankari Rendel on ohjaajan itse luoma supersankari, joten tämä tulee pohjautumaan alkuperäisiin teoksiin täysin tekijän mukaan. Rendel onkin arjessa aviomies ja perheen isä, työtön ja masentunut sellainen. Tämä auttaa tuomaan suomalaisemman tunnelman elokuvaan, joka kuitenkin laittaa ajatukset koetukselle kun mukaan heitetään rikollisjärjestöä johtava armoton pomo, sekä tämän poika. Nähtäväksi jää, tuleeko Rendelistä koko maan suosikki sankari, vai halutaanko tämän koettelemukset haudata mahdollisimman nopeasti unholaan.

Tom of Finland

Tom of Finland tuo taaskin Suomelle hiukan erilaista katsottavaa, tällä kertaa Dome Karukosken ohjaamana elokuvana. Homoeroottisen taiteilijan elämänkerran kuvaava teos on jo heti palkittu kansainvälisellä palkinnolla ja ensi-illan aikana kohosi toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi. Touko Laaksosen elämään perustuva elokuva muuttaa kansainvälisesti tunnetun suomalaisen kuvataiteilijan elämän valkokankaalle rehellisellä ja monipuolisella tavalla. Suomalaisena edelläkävijänä tunnettu mies imi inspiraatiota jatkosodan taisteluista, arvista huolimatta ja kohosi elämänsä aikana hyvin tunnetuksi jopa Yhdysvalloissa. Huumoria on elokuvassa riittämiin, eikä kliseitä ole pahasti liikaa, mikä antaa elokuvalle paremmat mahdollisuudet nousta suosioon, kuin suurin osa muista suomalaisista elämänkerta teoksista. Homoeroottisuuden lisäksi saadaan myös uutta näkökulmaa sodan maailmaan ja siihen, miten sodasta kotiutuva henkilö pystyy palautumaan arkeen, varsinkin jos sen ajan uskomukset ja asenteet ovat oman elämänkatsomuksen ulkopuolella. Pohjimmiltaan se on tarina taiteellisuudesta ja rakkaudesta, joka voi viedä yllättävän pitkälle elämässä.

Fargo kausi 3
Ikitie

Antti Tuurin menestyksekkääseen romaaniin pohjautuva Ikitie on elokuva historian vaietuista osista ja sen on ohjannut AJ Annila. Suomen 100 vuotisen itsenäisyyden kunniaksi tehty elokuva pyrkii kertomaan tuiki tavallisen suomalaisen miehen epätavallisen matkan halki koettelemusten, aina tarkoituksena päästä takaisin kotiin. Päähahmo, Jussi Ketola, joutuu elämänsä suurimpaan seikkailuun, kun tämä viedään itärajalle ammuttavaksi, mutta onnistuu paeta kaappareita. Rajan toisella puolella edessä on uuden elämän rakentaminen ja siihen sopeutuminen, samalla kun ystävystyminen ja vakoilu sekoittuvat. Todellisuuden rajat häilyvät kun eteen tulee tilanteita, jotka muuttavat paratiisista helvetin ja saavat kaipaamaan kuolemaa.

Tunetomaton sotilas

Suomen täyttäessä 100 vuotta, on suhteellisen ilahduttavaa, että ehkä tunnetuin maamme elokuvista, klassikko Tuntematon sotilas, julkaistaan uutena versiona. Tämä tietenkin herättää myös kysymyksiä, sillä kansan rakastamat alkuperäiset teokset ovat niin arvostettuja, ettei tilaa uudelle versiolle välttämättä löydy. Mutta tarvitseeko 2017 julkaistavan elokuvan kohota entisten rinnalle, vai voiko se kenties löytää täysin oman paikkansa suomalaisessa elokuvahistoriassa? Positiivisia asioita heti alkuun on se, että elokuvan on ohjannut Aku Louhimies. Ohjaajan lukuisat palkinnot ja kuuluisat teokset antavat heti oikeanlaisen otteen, kun edes harkitaan Väinö Linnan Sotaromaani teoksen muuttamista taas valkokankaalle. Elokuvalle on myös tehty neliosainen televisiosarja, joka julkaistaan samalla lailla Suomen juhlavuotena. Elokuva on ollut tiedossa jo vuodesta 2014, eli mikään yllätys tämä ei tule olemaan. Kokonaisuudessaan budjetti on reilut seitsemän miljoonaa, mikä saakin sen suurimpien suomalaisten tuotantojen pariin.

Tuntematon sotilas pohjautuu siis Väinö Linnan klassikko romaaniin ja aikaisimpien tietojen mukaan tulee olemaan hyvin uskollinen alkuperäiselle tekstille. Käsikirjoituksessa on myös hyödynnetty Sotaromaania, eli Tuntemattoman sotilaan alkuperäistä versiota. Eroavaisuuksia tulee tietenkin näkymään muihin elokuviin verrattuna, mutta tämä täytyy ottaa hyvänä asiana. Uuden sukupolven kertova vanha taru pystyy tavoittamaan ihmiset uudella tavalla ja vanhoista elokuvista päästään kuitenkin nauttimaan koko perheen voimin. Mikään muu vuoden elokuvista ei todennäköisesti tule aiheuttamaan yhtä suurta kohua ja jännitystä, jo ennen elokuvateattereihin päätymistä, saati sen jälkeen.